ⓘ Svenska namn - Svenska namn, Latinska namn på svenska platser, Namn och bygd, Svenska Akademien, Beck – I Guds namn, Sofia, namn ..

Svenska namn

Svenska namn är numera uppbyggda enligt principen Förnamn – Efternamn. Exempelvis Anna Birgitta Cecilia Bergendahl eller Robert Freddan Gustavsson.

Latinska namn på svenska platser

Latinska namn på svenska platser är en lista över de latinska motsvarigheter till vissa svenska ortnamn som användes från medeltiden och framåt i svensk och utländsk litteratur. Det fanns ingen enhetlig standard för de latinska namnen. Flera latinska varianter kunde därför användas för ett och samma svenska ortnamn. Ibland lades endast en latinsk ändelse till ortnamnet, ibland ändrades också ordstammen. Tabellen redovisar först och främst de vanligare latinska namnformerna.

Namn och bygd

Namn och bygd är en tidskrift för nordisk ortnamnsforskning. Den grundades 1913 av Jöran Sahlgren, under medverkan av fem forskare från Sverige, Danmark, Finland och Norge.

Svenska Akademien

Svenska Akademien är en kunglig akademi som instiftades 1786 av Gustav III med syftet att ”arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet”. Akademien utser årligen mottagare av flera priser och stipendier, däribland Nobelpriset i litteratur. Antalet akademiledamöter är arton, utom när en ledamot har avlidit eller beviljats utträde och ännu ingen efterträdare hunnit väljas in. Akademien kallas därmed även De Aderton. Dess valspråk är ”Snille och smak”. Svenska Akademien ses allmänt som en av de viktigaste svenska kulturinstitutionerna. Förutom utdelandet av Nobelpriset i litteratur ...

Beck – I Guds namn

Beck – I Guds namn är en svensk film från 2007. Detta är den åttonde och sista filmen i den tredje omgången med Peter Haber och Mikael Persbrandt i huvudrollerna. Filmen släpptes direkt på DVD den 10 oktober 2007.

Sofia (namn)

För andra betydelser av Sofia, se Sofia olika betydelser. Kvinnonamnet Sofia, Sophia, Sofie, är av grekiskt ursprung och kommer från ordet sopheía som betyder vishet, visdom eller den kloka. Namnet var mycket populärt i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Även under 1990-talet hade namnet något av en modevåg igen. Som bäst låg det 1996 på 13:e plats i listorna. Den 31 december 2018 fanns det totalt 100 752 personer i Sverige med namnet Sofia. År 2003 fick 1621 flickor namnet, varav 442 fick det som tilltalsnamn. Namnet Sofia/Sophia blev år 2001 framröstat som Sveriges vackraste ...